Jangan Bermain Api

Posted by razifembi | Saturday, July 11, 2009 | 1 comments »
.............
"Dia" bukannya M. Gandhi ...

Kenyataannya akhir-akhir ini sangatlah celaka bunyinya dengan mendesak agak taraf bumiputera turut diberikan kepada golongan bukan bumiputera. Jarang sangat aku mengupas isu politik, tapi si dia ini melampau sangat lagaknya ...

Kebebasannya meruntuhkan keamanan !

Kalaulah dia enggan memotong jambangnya. mogok lapar sekalipun usah dibenarkan keluar dari tahanan ISA. Setakat 2 tahun, 5 tahun, 20 tahun ditahan pun aku tau makhluk yang semacam ini akan tetap dengan pendiriannya.

Kontrak Sosial & Buta Tulinya Sejarah Si dia

Taraf kerakyatan secara jus soli kepada kaum Cina dan India ditimbal balik dengan persetujuan beberapa hak-hak istimewa untuk Bumiputera. Takkan dia tak boleh menerima persefahaman dan persetujuan yang telah dipersetujui oleh golongan-golongan terdahulu?

Kalau masih tak dapat terima jugak, layaknya juga dia ini digugurkan keistimewaan sebagai rakyat Malaysia yang bertuah. Mungkin juga KALAU dia (47 Tahun ) ini HIDUP/BERADA ketika zaman Kontrak Sosial ini diwujudkan, jika dia keberatan menerima apa yang telah termaktub, dia boleh memilih untuk pulang ke negara asal dia.

Ketika itu pendatang dari India diberikan pilihan untuk menetap di Malaya atau kembali ke negara asal mereka.

MUNGKIN dia ini akan dapat taraf BUMIPUTERA di BUMI INDIA. Pilihlah ...

Bertuahnya kita Melayu, Cina, India dan bumiputera Sabah&Sarawak hidup bersama-sama di bumi yang aman ini.

Golden Chersonese or “Aurea Chersonesus”

Merujuk kepada istilah yang digunakan dahulu, diberi nama oleh Ptolemy, ahli geografi dan ahli astronomi yang hidup pada kurun ke 2 selepas Masihi. Golden Chersonese membawa erti Semenanjung Emas dan Aurea Chersonesus membawa erti Semenanjung Melayu atau Tanah Melayu.

Maksudnya orang Melayu telah lama bertapak di tanah ini ( Malaysia ) berzaman sebelum kedatangan kaum India. Kerap aku baca penulisan yang mempertikaikan bahawa bangsa Melayu ini penduduk asal di Malaysia. Bagi aku itu semua alasan bingaiii semata-mata ...

Tanah Ini Tanah Melayu

Dulu Namanya Tanah Melayu


Kemudian Dikenali Sebagai Malaya


Setem Jepun Lama Pun Ada Peta Malaya, dia Pun Takdak Lagi Masa NiNah bukti-bukti ringkas yang mengatakan Orang Melayu telah berada di sini dan telah mempunyai sistem pentadbiran yang diiktiraf. Takkan kehadiran Orang Melayu di sini hendak dipertikai sejak dari Zaman Batu atau dari Zaman Ais lagi???

Atau nak pertikai dari zaman Paleolitik, Mesolitik atau dari zaman Neolitik???

Sejarah

Mulai tahun depan ada subjek sejarah diajar di peringkat sekolah rendah. Memang sangat baik.

Aku nak cadangkan supaya GAMBAR PETA TANAH MELAYU ATAU MALAYA DISIARKAN DAN DIWAR-WARKAN AGAR KITA INGAT KEMBALI DAN TIDAK LUPA BAHAWA :

TANAH INI DULUNYA DIKENALI SEBAGAI NEGERI TANAH MELAYU, MALAYA , PERSEKUTUAN TANAH MELAYU ....


Buat baik berpada-pada,
Buat jahat jangan sesekali,

Di mana bumi dipijak,
Di situlah langit di junjung,

13 Mei, Kg. Rawa, Kg Medan
Jadi Tauladan ...

1 comments

  1. Davis // 10 December 2009 at 21:12  

    Beautiful picture they look so much alive.

    Diana Travel baby

Post a Comment

Sila gunakan bahasa yang baik dan sopan. Terima Kasih