GPS Location : 5.3736N / 100.2957E

Photobucket
During last raya, when I was in the middle of way back to my home . . . drove down Bukits Gambir hill, passed the banglos area and suddenly my brother in law asked me about the waterfall on my left side. Surprise that I don't even know that there was a waterfall there until my brother in mentioned it to me.

What happened to me until I don't realize the waterfall nearby . . .

Yeah people always said that most people can see, but how many realize and monitoring their surrounding environment.


Photobucket
Estimated 7 to 8 floors high or might be more . . .

Photobucket
Here was the water fall and created such a small pool. The water as you can see in the picture, too muddy. . . I don't see the water outlet or flow from there to other place ...hemmmmm...where the water goes???


Photobucket
The author . . . Me@razifembi . . .

Photobucket
and his lovely wife . . .

Photobucket
Can you see someone in the water . . . ?? hahaha.. Jangan Pandang Belakang

Photobucket

Photobucket
Close up . . . abstract

Photobucket
Just before ended up my assignment, drove up hill nearby there . . . time almost Maghrib when we arrived there. here ... - MY KAMPUNG -

Photobucket
Penang landscape . . .day getting dark ...there were so many dogs up here. So, please beware if intend to go here too. . .

Photobucket
.
Penang Bridge lights up.

When the Maghrib's Azan filled up the air...It was amazing !! so clear and loud up here . . . One an another Azans by others different mosque minaret followed .

Been up here, that time, that athmosphere . . . moment I can't forget.

Good side been in this hobby that this hobby alway REMIND ME TO GOD UPTHERE. Higher than I'm . .


Time to go home.

(if you don't mind, please leave some comments and really appreaciate if you could click my star rating).

Photobucket

16 comments

  1. ras-adieza // 22 October 2008 at 08:34  

    air terjun situ boleh mandi ker? yang tu semulajadi ker buatan? sori banyak lak tanya..

  2. razifembi // 22 October 2008 at 14:52  

    Tak nampak plak orang mandi dan kawasan tu berpagar. Rasanya agak merbahaya kawasan situ kerana air terjun deras dan laju. Tambahan kawasan berbatu. Bahaya.

    Tak dipastikan samaada semulajadi atau buatan . . .mungkin terjadi secara tidak lansung bila ada projek perumahan dahulu.

    Sebenarnya air terjun itu hampir dengan flat Bukit Gambir, lebih kurang 20 meter sahaja jarak flat dan air terjun tersebut.

  3. Azlin Hashim // 22 October 2008 at 16:02  

    Air terjun bukit Gambir? kat area Muar kan, tak tau lak selama ni ada air terjun.. Tp tgk mcm tak der org jek, mesti bahaya.

    tp kan Razifembi, gmbr air terjun ni lebih kurang sama jek mcm air terjun lentang, Kat bentong pahang.. jln nak ke genting. ramai dah mati kat situ.

  4. razifembi // 22 October 2008 at 16:08  

    Goshhh . . . I should mentioned it in Penang. Sorry lin. Tak tahu pulak kat johor ada nama bukit gambir jugak...

    kebetulan la tu.

    Air terjun Lentang tak tahu la plak...luas Malaysia ni. Tapi kalau dah ramai yang mati...mmg high risk ...

  5. azlin hashim // 22 October 2008 at 16:20  

    Ha'ah lah Razi, kat penang kg awak, kat Muar Johor pun ada nama Bukit Gambir, tu yg sy pelik tu mana lak dtg air terjun, hehe...

  6. Masy // 23 October 2008 at 10:20  

    kecik je, bpagar - rasanye takde kot org mandi kat situ. cam open sgt je (klu refer pada gambar awk amek ni lah) hehehe.

    btw, sgt cantik sume scenery yg awk capture. suke2~

  7. crescent // 23 October 2008 at 15:34  

    as usual..gambo mmg cantekkk xD
    lame x singgah sini huhu

  8. enchek camera // 23 October 2008 at 19:11  

    perghh
    meanrik nye air terjun situ

    view pn semart gile



    pic kat blog dh xdi blurkan daaa

  9. pearlEJ // 25 October 2008 at 11:27  

    hehe... mmg dah lama air terjun belakang flat tuu... tapi kdg2 tu tak dak air sgt.. cuma time2 hujan mmg bnyk laa air tuh...

  10. razifembi // 25 October 2008 at 11:39  

    a ha ... Guard situ cakap pun macam tu jugak ...

    Ingat cuba cari punca air kat atas bukit tu . . . tapi tak jadilah ... tgk hutan jer n banyak anjing.

  11. Tirana // 27 October 2008 at 13:48  

    Encik Razif ni pun orang penang jugak rupanya... Suami saya pun orang penang, manakala saya orang perak utara.. tapi selama ni tak pernah pun terserempak dengan air terjun bukit gambir ni.. Anyway the pictures are so nice.. hanya orang expert aje yang boleh ambil gambar yang cantik macam tu kan?

  12. razifembi // 28 October 2008 at 00:40  

    Yeah sama-sama orang utara . . .

    Nanti ada kesempatan pulang ke kampung suami, leh le try lalu kat area bukit gambir tu . . .

    tak dak apa sangat pun...cuma ada air terjun kat pulau yang semakin "ketat" dan 'sendat' ni amatlah mengkagumkan ...

    expert?i'm just a beginner ...

  13. Luth Textile // 9 November 2008 at 15:52  

    aku penah dengar la razip ttg bukit gambir,
    tp xpenah sampai pon lagi.. nanti aku nak try cari.. area balik pulau ke? hehe

  14. Sabri // 11 November 2008 at 09:40  

    i like the waterfall, kt mane tu?

  15. razifembi // 12 November 2008 at 23:09  

    dekat area bukit gambir penang ....

  16. kuizikel // 4 January 2009 at 23:29  

    saspen gak mula2 tgk kat bukit gambir penang ada air terjun, nak gak singgah lenkali klu blk kg..

    oh penang rupanyer...

    masya-Allah, subhanallah.. mmg cantik air terjun tu.. nampak bertingkat2..nice shot ;)

Post a Comment

Sila gunakan bahasa yang baik dan sopan. Terima Kasih