Mekah Yang Kosong : Merebaknya AH1N1

Posted by razifembi | Friday, July 24, 2009 | 20 comments »

......
gambar dari wkipedia.tq

Sekarang pun dah bulan Rejab, Ramadhan akan menyusul tidak lama lagi. Raya puasa kemudian dikuti ketibaan musim ibadah haji.

Setakat in dilaporkan lebih 100 000 orang telah dijangkiti dengan virus babi ini dan hampir beratus-ratus yang telah mati.

Aku pernah mendengar ceramah daripada seorang ustaz bahawa nanti bila dekat-dekat kiamat Mekah tidak lagi dikunjungi oleh orang. (sejauh mana kebenaran kata-kata ustaz ini aku tidak dapat pastikan. Telah aku bertanya ustaz yang lain dan mencari info di internet, namun tiada tanda-tanda kiamat yang mengatakan Mekah tidak akan dikunjungi oleh orang di penghujung zaman. Yang ada cuma mengatakan nanti penduduk Mekah akan meninggalkan Mekah dan hanya sedikit sahaja yang kembali )



Aids dan AH1N1 : Mana Lebih Bahaya?

Penyakit Aids sungguhpun masih lagi tiada penawar, namun hanya diletakkan pada level yang rendah kerana cara jangkitannya yang terhad.

Berbanding dengan selesema babi ini yang mampu merebak walaupun dengan hanya medium udara. Sudah tentulah virus ini lebih bahaya kerana mudah merebak.



Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un (انّا للہ و انّا الیہ راجعون)

"Who, when a misfortune overtakes them, say: 'Surely we belong to Allah and to Him shall we return'."

Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita dan memelihara kita walau di mana kita berada dan setiao masa.




* Diam tak diam, ada penyakit lama yang diberikan nafas baru dan nama baru iaitu virus TAKUT B1N1. Jangan B1n1 tal takot laki sudah. Wassalam...

20 comments

  1. Pok Li // 24 July 2009 at 03:05  

    ingin saya ulangi lagi perjalanan ke Baitullah

  2. messyremo // 24 July 2009 at 08:32  

    haha..B1N1

    mmg terbaik la..

    wabak H1N1 ni sgt bahaya,sbb die je abes uitm kne tutup~~

  3. Cybernetics Mind // 24 July 2009 at 09:15  

    huhuhu...
    sedey...
    tingat balik...
    dah hampir setahun...
    kunjungan CM ke Mekah & Madinah

  4. ZARA 札拉 // 24 July 2009 at 10:23  

    rindu mahu ke sana lagi~

  5. crescent // 25 July 2009 at 00:11  

    uiks tukar belogsepot..hehe
    ps sorry x sempat nak jenguk blog..
    busy gile memanjang bulan nih..
    btw maktab kitorg br diumukan di berita utama tv3 td..hehe
    kene kuarintin seminggu sbb 108 kene h1n1..huhu
    dasat kan?
    hehe

  6. razifembi // 25 July 2009 at 00:19  

    cresent,

    jangan merebak ke blog aku sudah. kang tak pasal-pasal kena kuarantin n tutup ...

    selamat kembali berblog

  7. crescent // 25 July 2009 at 00:21  

    haha on9 ka?
    awat x letak chatbox..haha ni kompom cres sepam kat ruang komen ni haha..

    klo h1n1 leh tersebar ikut tenet..
    itu namanya kiamat da tu..hahaha

  8. crescent // 25 July 2009 at 00:30  

    huuu ini skola start kul 7.40pagi..
    haha tapi ini skola punya banyak itu aktiviti..
    kami punya orang terpaksa la stayback..
    ye la..
    dok berulang dari cheras - shah alam..
    setengah jam..
    petang trus jem gile tahap cipan..
    mane tak balik nak dekat magrib..
    huhu~


    gamba cantik? eheks ade yg curik dr kamera skola..bwahahaha

    chatbox? huuu tau xpe..kadang² malas gak nak layan..hehe tapi cam komen yg ringkas²,
    salam perkenalan ke hape..tu yg cres letak je kat c2..bwahahaha

  9. crescent // 25 July 2009 at 00:38  

    wewitttt creskah cikgu giat? ahhh tidakkkkkkkkkkk ku bukan! salah org..haha

    cikgu betul eh? lagi 2 tahun kot..
    tahun depan last..
    pastu br le posting mane2

    btw, ape sudah jadik dengan belog lame? story sket..haha :P

  10. crescent // 25 July 2009 at 00:58  

    haha okay je..
    simple pon best gak kekadang

    ps sebnarnya..senang nak loading gamba..wakakaka :))

    eh btw kan,
    cres cadang nk beli sdlr lew..
    agak2 ape spec yang best eh nak beli?
    brand ape?
    haha mintak tunjuk ajar~~ :P

  11. crescent // 25 July 2009 at 00:59  

    eh type dslr pon salah lew..psps..hahaha

  12. crescent // 25 July 2009 at 01:07  

    tapi bila baca forum kan..nape photographer sume kata Pentax K10D lagi best?
    huhu konpius..
    wallet ade je klo nak beli..haha
    tapi nak tau spec yg bagus je..
    hoho

  13. crescent // 25 July 2009 at 01:15  

    some said too :

    the brand is not everything..

    bwahaha camne tu..
    150k?
    ......dots.....
    itu bole beli rumah da tu..
    tak berbaloi!
    hahaha

  14. crescent // 25 July 2009 at 01:24  

    RM150 and RM150 000
    lets do the math sir!
    which 1 is big and small number?! hahaha

    tu la..ni tgh dok tny sifu la nih..
    ahaha
    nak shoot..huhu jiwaku mmg ke arah photography pon..tapi x reti amek angle lagik..newbie..segan eh..haha

    k, psstt nak tidow da..hoho nitey nite! :P esok sambung...haha

  15. Cybernetics Mind // 25 July 2009 at 01:50  

    salam Bro..
    correction skit..
    CM blum Haji lagi...
    baru "Haji Kecik" jer...
    baru bertaktih dgn Umrah dulu..

    semua citer & pics tu ada kat sini..

    http://akupunyalife.blogspot.com/2008/08/pix-speaks-louder-than-words.html

    dan kat sini...

    http://akupunyalife.blogspot.com/2008/08/called-for-umrah-part-2.html

  16. Real Woman // 25 July 2009 at 10:41  

    walaupun H1N1 mudah merebak..tetapi maoriti yg terkena jangkitan sembuh semula setelah diberi antiviral. Dan kepada yg berantibodi tinggi, tanpa antiviral pun boleh sembuh semula. jadi bagi saya, Aids lebih berbahaya becoz there's still no cure!

  17. razifembi // 25 July 2009 at 11:08  

    Aids = jangan pi cari. Tak pi cari tak kena. dah kena takdak ubat.

    Tapi ada peratusan kecil yang dijangkiti kerana beberapa faktor yang tidak "bernasib baik". Bukan salah atas individu tersebut tapi mungkin atas orang lain.

    AH1N1 = jalan2 makan angin pun bley kena .

  18. Chekgu BaniHassim // 26 July 2009 at 09:49  

    erm...
    kite dah nmpk mungkin tanda2nye..
    cume bersedia ape yg sepatutnye...

  19. TokNabe // 28 July 2009 at 15:46  

    H1N1 kini manusia pulak penyebarnya....... untuk berjangkit bukannya susah.

  20. Abg Din // 30 July 2009 at 00:00  

    sentiasa berdoa agar di permudahkan jalan ke sana....

    ~ terima kasih sudi singgah blog Abg Din ~

Post a Comment

Sila gunakan bahasa yang baik dan sopan. Terima Kasih