Fire Mountains @ Volcanos, Viewed from Berastagi

Posted by razifembi | Tuesday, July 01, 2008 | | 4 comments »
I saw huge mountain from far away, from Berastagi highland. The cloud shrouded over the peak of the mountain.

At first glance, penulis ingatkan ianya merupakan hanya gunung biasa sahaja. Namun setelah diberitahu oleh penduduk tempatan, barulah penulis tahu ianya merupakan sebuah gunung berapi. Dan bertambah interesting bila diberitahu gunung tersebut masih aktif lagi.

This is the first time I see the volcano live. I also almost forgot that Indonesia was located around the PACIFIC RING OF FIRE. Antara negara yang paling banyak gunung berapi.

Remind me to the Lord Of Ring's place, Mount Of Doom. Best filem tu.

75

Penulis dah lupa nama gunung berapi ni. Tapi ada mencatatnya pada nota. Scenary before close up ... volcano seems far away . . . belum zoom lagi lens camera ni...


73

Close up lense . . . zoom sket lagi. Sebuah gunung yang tandus . . .


76

And please . . . there was not only one volcano . . . there were two, here is the another one .

kiri kanan, sebelah menyebelah jer kedudukannya . .

kalau dua-dua gunung 'naik angin' jenuhla. Tapi gunung ni rendah sedikit daripada gunung yang pertama .


78

Gunung yang pertama kembali . . . perasan tak?


77

Perasan tak?

Ada sejenis bunga yang penulis sendiri tak sempat bertanya kepada penduduk sana jenis bunga tersebut. Sapa-sapa yang tahu, bolehla beritahu penulis.


79

Close up lagi first mountain . . .

Penulis sempat ''bergaduh'' dengan wife bila dia cakap yang putih-putih tu bukan awan, tapi sebenarnya gas yang terpancut dari mulut gunung berapi tersebut. Penulis tidak percaya mula-mulanya, penulis ingatkan ianya hanyalah awan biasa atau kabus.

Tetapi terpaksa 'surrender' lah bila close up dengan lens camera, barulah penulis nampak ianya memang gas gunung berapi. subhana Allah .


81

Saksikan lagi . . gunung kedua .


82

Lagi . . . setakat itu sahaja dari penulis. Semoga penulis dapat berkongsi pengalaman dengan rakan yang lain. Ada pendapat atau komen dari saudara?


4 comments

  1. razifembi // 5 July 2008 at 02:29  

    If I could be near the volcanic eruption . . . live..huhhh..

  2. markbank // 8 July 2008 at 12:43  

    boleh tahan gak berastagi ni,,aku x pernah sampai,,kat medan kan?,,,kalo amik time meletup lagik gempak,,hahahahha

  3. razifembi // 8 July 2008 at 14:30  

    Yes berastagi dlm 3,4jam dari medan.

    Kalau ada backup and secure mcm photog Nat Geo ...okla...kalau bodo jer...senak ler...

    nice travel blog you have...

  4. my little family // 17 July 2008 at 09:26  

    cantik pic2 tu..2 ari lepas kami p jln2 ke Penang..asalnya nak naik kabel ke bukit bendera tp frust sbb masih di selenggara lagi..so pusing2 je ke Kebun Bunga dan mkn kat Padang Kota.. :-)

Post a Comment

Sila gunakan bahasa yang baik dan sopan. Terima Kasih